Artiklar

Artikelregister hittas under ’Artiklar – Artiklar’

Menyknappar

OK – Sparar ändring

Avbryt – Avbryter ändring

Ny – Öppnar tomt artikelkort för inläggning av ny artikel

Radera – Raderar markerad artikel (fungerar endast om artikel inte varit såld eller inlevererad)

Ändra – Öppnar för redigering

Urval – Öppnar fönster för urval av artiklar (sökning)

Skriv ut – Skriver ut artikellista på artiklar i urvalet

Etikett – Skriver ut etiketter på artiklar i urvalet. OBS från denna lista skriv det ut en etikett per artikel i lager som är med i urvalet.

Kopia – Kopierar markerad artikel och öppnar artikelfönster för redigering

Order – Hämtar markerad artikel till kundorderfönster

Stäng – Stänger fönster

Sökfält

Sök – Textfält för att skriva in värde/text att söka efter

Sök i – Val av vilket fält i artikeln sökning ska ske. Följande finns:

Nummer

EAN

Lev.Art.Nr

Artikel-namn

Varugruppnr

Egenskap 1

Egenskap 3

Information 1

Information 3

Val av noggrannhet/Hur sökning ska göras, ändras lite beroende på i vilket fält som sökning ska göras

Lika med – Söker efter exakt matchning av värde/text

Större än – Söker efter värde större än

Innehåller – Söker efter värde/text som innehåller

Börjar med – Söker efter värde/text som börjar med

Mindre än – Söker efter värde mindre än

Från … till – Söker efter värde mellan två värden

Fältförklaring artikelkort:

Artikel-nr – Nummer som tilldelas av EuroShop, kan inte ändras

EAN – EAN nummer för artikel, kan innehålla flera

Lev art-nr – Leverantörens artikelnummer

Namn – Namn på artikel

Varugrupp – Varugrupp som artikel tillhör

Normalpris

Senaste inköpspris – Pris exkl. moms för senaste inköp

ÅF-Pris – Används Ej

Försäljningspris netto – Försäljningspris exkl. moms

Påslag (%) –

Marginal(%) –

Moms – Momssats, styrs av varugruppen

Kalkylpris –

Försäljningspris – Försäljningspris inkl. moms

Senast prisändrad – Datum då artikeln fick annat pris

Staffelpris (används för automatisk prisändring vid köp av flera)

Från antal – Första antal

Till antal – Sista antal

Discount % – Används ej

Försäljningspris – Försäljningspris för de antal som är angivna på raden

Försäljningspris netto – Försäljningspris exkl. moms för de antal som är angivna på raden

Kampanjpris, Används för fördefinierade kampanjer

Startdatum – Första datum då kampanjpris ska gälla

Slutdatum – Sista datum då kampanjpris ska gälla

Kampanjpris – Kampanjpriset som ska gälla

Försäljnings netto – Kampanjpriset exkl. moms som ska gälla

Discount % – Används ej

Kampanjpris för inköp, Används för fördefinierade kampanjer från levernatör

Startdatum – Första datum då inköpspris ska gälla

Slutdatum – Sista datum då inköpspris ska gälla

Kampanjpris – Inköpspris (exkl. moms) som gäller mellan angivna datum

Discount % – Används ej

Lagerinformation

Lager – Antal som finns i lager

Skickade order – Om order till leverantör finns i systemet, visar detta hur många som är beställt

Mini-lager – Antal för att få fram förslag på order till leverantör

Reserverad – Visar antal som finns på följesedel

Totalt lagervärde – Visar lagervärdet (inköpspris x antal)

Senaste inventering – Datum så artikeln var med i inventering senast

Säsong / Kampanj – Textfält för att kunna söka fram artiklar med samma info här

Senast såld – Datum när artikeln är såld senast

Inaktiv artikel – Datum till då artikel inte syns i standard sökningar

Senast ändrad – Datum då artikeln fick ändrad information

Order-förpackning – Antal i förpackning från leverantör

Standard etikett – Vilken etikett ska användas av EuroShop

Pris baserat på – /1 / 100 / 1000. Får en beräkning på pris i kassan baserat mängd

Measure unit – Endast Liter fungerar

Rabattspärr – Kan inte lämna rabatt på artikeln i kassan

Serienummer – Serienummer måste anges vid inleverans och försäljning

Ny rad artikel – Varje inslag i kassan hamnar på en ny rad, stället för +1 på antal

Får ej beställas – Kan inte läggas i leverantörsorder

Får ej säljas – Kan inte säljas

Ej säljas utan lager – Kan inte säljas om det inte finns ett positivt lager antal

Till Webshop – Kommer med i textfilsexport

EAN-kod GS-1 – Används ej

Service-artikel – Inaktiverar lagerhantering

Lagerkorrigera

Tryck på ’Ändra’ och klicka sedan i fältet för Lager, använd samma lösen som använts för att logga in i EuroShop i fönstret som öppnas.

Fyll i antalet som artikeln ska korrigeras med och eventuell orsak. Tryck ’OK’ och ’OK’ för att spara.

Lägga till ny artikel

För att lägga till och skapa en ny artikel klicka på ’Ny’ i menyn, då öppnas ett nytt, tomt artikelkort.

Fyll i artikelns uppgifter, det minsta kravet är namn och en varugrupp. Ett bra tips är att välja varugruppen så tidigt som möjligt, då detta innebär att det blir rätt rubriker för Info- och Egenskaps- fälten (om dessa är satt på varugruppen), samt moms hämtas. Har man även lagt till olika egenskaper på varugruppen, så finns dessa att välja i dropdown.

Finns det en EAN på artikeln och man vill använda sig av denna, så klickar man på plus(+) tecken framför fältet EAN och scannar eller skriver in EAN i fönstret som öppnas. Tryck OK för att spara. Flera EAN kan läggas på samma artikel. Finns EAN redan på annan artikel, meddelas detta och man får välja om den ska användas på denna eller inte.

Sätter man inget pris, så stannar markören i prisfältet i kassan, för att man ska kunna sätta ett pris där, men i de flesta fall sätter man pris redan här. Tänk på att inköpspris är exkl. moms och försäljningspris inkl. moms.

När man är nöjd så trycker man ’OK’ i menyn för att spara. Då kommer val av leverantör. Klicka avbryt om ingen leverantör ska anges (rekommenderas inte, bättre då att ha ”sig själv” som leverantör), kan man vilket nummer leverantörer har i EuroShop så skriver man in detta i fältet och trycker OK. Behöver man söka fram leverantören tryck ’Sök’.

I sökfönster kan man välja hur man vill söka, Nummer, Firma(Namn), Ort eller Vårt kundnr, förutsatt att man kan detta. Använder man någon av dessa fält, tryck på ’Starta sökning’. Man kan också trycka ’Visa alla’ för att lista alla leverantörer som finns inlagda. När leverantörer som eftersöks hittas, markera den och tryck ’OK’.

Vald leverantör syns nu under fliken ’Leverantörer’

Här kan man också ändra Leverantörens artikelnummer, lägga till fler leverantörer på denna artikel och ta bort leverantör på denna artikel.

Att lägga till en leverantör fungerar som ovan, när man lägger till den första.

Vill man radera en leverantör, så markerar man aktuell leverantör och trycker ’Radera leverantör’. Är leverantören satt som huvudleverantör så måste man först sätta en annan leverantör som huvudleverantör. Det gör man under ’Ändra leverantör’ och markerar boxen för detta i fönstret som öppnas.

Man kan inte ändra allt på en leverantör här, det är vissa delar, som rör artikeln.

Etikettutskrift

Utskrift av etiketter kan ske från tre ställen. Det första är från ’Artiklar – Artiklar’ och kan göras både från sökfönster och artikelkort. Utskrift startas från menyn ’Etikett’ på båda ställena. Skillnaden är att från sökfönster så skrivs det ut etiketter för alla artiklar i sökresultatet med de antal som finns i lager.

Ex. Listan innehåller 4 artiklar med 3st, 5st, 7st och 25st i lager, det skrivs då ut totalt 3+5+7+25=40 etiketter.

Från artikelkortet skrivs det endast ut för aktuell artikel, samt att man väljer antal att skriva ut.

Sökfönster
Artikelkort

Det andra stället är från ’Artiklar – Etiketter’. Här bygger man upp själv vilka och hur många man vill skriva ut genom att söka fram aktuella artiklar och fylla i det antal etiketter som det gäller för varje.

Tryck ’Skriv ut’ när listan är färdig.

Det tredje sättet att skriva ut etiketter är i samband med inleverans, se avsnitt för detta.

Standardetiketterna är 35x25mm på löpande bana och innehåller

• Pris
  • Namn på artikeln
  • Innehåll i fält för Egenskap 1
  • Streckkod baserad på Artikel-nr(löpnummer i EuroShop)
  • Leverantörens artikelnummer

Med denna etikett finns det alltså två sätt att få fram den i kassan, scanna streckkod eller knappa in leverantörens artikelnummer. Finns det EAN från början på artikeln och denna är inlagd, kan man även scanna denna.