Förskottsbetalning

För att denna funktionen ska fungera, så behöver man koppla en artikel till denna funktion. Så börja med att skapa en artikel (döp den med fördel till Förskottsbetalning eller Handpeng) med 0 pris och lägg den i en varugrupp med 0% moms. Leverantör spelar mindre roll, men man kan lägga upp sig själv som leverantör och lägga den där. Gå sedan till ’Arkiv – Allmänna inställningar’ och fliken ’Extra funktioner’. I den mittersta kolumnen en bit ner finns ’Förskottsartikel’.

Klicka på ’Ändra’ och sedan ’Sök artikel’. I sök rutan som öppnas, sök upp artikeln som ni precis skapade. Markera den och tryck ’OK’ eller dubbelklicka på den.

Tryck ’OK’ för att spara.

För att använda funktionen så slå in artikel i kassan och lägg till kund. Välj sedan ’Handpeng’ i den blå menyraden.

Ruta med kundnamn, telefonnummer, förskottsbelopp och anteckningar kommer upp. Finns inget telefonnummer eller är fel, kan detta korrigeras här. Här skriver man också in beloppet på förskottet som ska betalas.

Tryck ’OK’ för att bekräfta. Artikeln i kassan har nu ändrats till förskottartikeln som kopplades till funktionen och namn på artikel som förskottsbetalats har flyttats till Serie-nr.

Slå ut kvittot som vanligt.

När artikeln ska slutbetalas så görs detta från ’Försäljning – Förskottsbetalning’. Här söker man fram betalningen det gäller från Kund-nr, Kund-namn, Telefon, Artikel-namn eller nummer. Vi rekommenderar att telefonnummer används och att man alltid kontrollerar och justerar detta i föregående skede. I listan som kommer fram ser man hur mycket som är betalt tidigare, när det är betalt osv. Under fliken ’Detaljer’ ser man bla vilken artikel det gäller.

För att slutbetala markera aktuell rad och klicka på ’Betala’. Uppgifterna skickas då till kassan, med artikeln och priset på den, samt en minuspost för förskottet.

Slå ut kvitto som vanligt. Två kvitton kommer att slås ut, ett med artikel och ett med returen på förskottsartikeln.